14 signalen dat je vrouw last heeft van borderline

Kennis over een borderline persoonlijkheid stoornis (BPS) is geen publiek gemeengoed. Borderline is een wezenlijk probleem voor veel mannen in een relatie met mishandelende partner. Vanuit de statistieken is gebleken dat circa 150.000 vrouwen in Nederland problemen met borderline hebben. Met de wetenschap dat deze vrouwen vaak wisselende partners hebben is de kans groot dat je er eentje ben tegengekomen op je liefdespad. Bescherm jezelf en lees hier onmisbare kennis over hoe je borderline kan herkennen.

Heb je het gevoel dat je niet kunt praten met iemand over je relatie, omdat ze je gewoonweg niet zouden geloven? Geeft je relatie je het gevoel alsof je langzaam gek wordt?

Denk je vaak.

“Mijn vriendin heeft geen last van een persoonlijkheidsstoornis. Ze is gewoon emotioneel.”

Misschien wel, misschien niet…

Mannen durven vaak niet toe te geven dat ze dat ze in een relatie zitten met een mishandelende partner. Ze beschrijven hun partner liever als intens, emotioneel, controlerend, bazig, dominant of grillig.

een stilzwijgende borderline epidemie

Mannen worden doorgaans gezien als ongevoelig, bot of niet in contact met hun emoties. Er wordt zelden gesproken over de vrouwen die hun geliefde mishandelen. Er zijn meerdere oorzaken waarom deze epidemie stilzwijgend is.

A. De maatschappij heeft een seksistisch vooroordeel tegenover huiselijk geweld.

In de ogen van de maatschappij wordt de man dikwijls gezien als de dader bij huiselijk geweld. De vrouw wordt meestal gezien als het slachtoffer van fysieke en emotionele mishandeling.

B. Mannen zwakken doorgaans het mishandelende gedrag van hun vrouw af.

Mannen zijn als het ware ‘gehersenspoeld’ om te geloven dat ‘ze gewoon haar gevoelens aan het uiten is‘, terwijl ze in de praktijk gewoon emotioneel aan het mishandelen is. Zelfs als het stel in therapie gaat is gebleken dat het vooroordeel in stand wordt gehouden. De vrouw wordt door de therapeut vaak onterecht als het slachtoffer gezien. Veel kostbare therapie-sessies zullen hierdoor nooit hun vruchten afwerpen.

C. Mannen zijn te beschaamd om te praten over de pijn, vernedering en verwarring.

Door  het gevoel van schaamte zien mannen er vaak van af om tijdig aan de bel te trekken.

Wanneer weet je of je partner last heeft van borderline of narcisme? Hier zijn een aantal waarschuwingssignalen voor mannen.

1. Je censureert je eigen gedachtes en emoties.

Je cijfert je eigen emoties en gedachten continu weg, omdat je bang bent voor haar reactie. Het slikken van de brok in je keel is makkelijker dan de discussie aan te gaan met je partner. In feite heb je je eigen emoties zo lang opgekropt dat je niet meer weet wat je denkt of voelt.

2. Alles is jouw schuld.

Je krijgt de schuld van alles wat er mis gaat in jullie relatie. Ook al hebben deze beschuldigingen geen feitelijke of logische basis.

3. Je wordt blootgesteld aan constante kritiek.

Ze bekritiseert bijna alles wat je doet en niets is ooit goed genoeg. Het is een onmogelijke taak om haar tevreden te stellen. En als het wel lukt, dan is het effect kort.

4. Ze is een control freak.

Ze houdt zich bezig met manipulatief gedrag, liegen, ontkennen en misleiden in een poging om jou te controleren.

5. Ze is als dag en nacht.

Het ene moment is ze liefdevol en vriendelijk. Het volgende moment flipt ze compleet uit de pan. Ze wordt dan zo gemeen dat je je afvraagt of het wel dezelfde persoon is. De eerste keer schrijf je het af als een eenmalige emotionele misstap. Echter, later begint het een stelselmatig patroon te worden. Hierdoor ervaar je sterke gevoelens van angst, verwarring, hulpeloosheid en wanhoop.

6. Jouw gevoelens tellen niet.

Jouw behoeftes en gevoelens tellen niet. En als je al dapper genoeg bent om ze uit te drukken, dan wordt je genegeerd, bespot of vernederd. Je krijgt te horen dat je te gevoelig bent of te veeleisend. Dat er iets mis met je is en dat je in therapie moet gaan. Jouw recht om emoties te hebben mag en zal niet bestaan in de relatie.

7. Je hebt twijfels over je eigen geestelijke gezondheid.

Je begint je langzaam af te vragen of je gek bent geworden. Ze is stelselmatig al jouw standpunten en gevoelens aan het ontkennen of ze doet ze af als ‘warrig’ of ‘onzin’. Je vrienden geloven je niet als hierover praat. Dat is logisch, want bij anderen gedraagt jouw partner zich heel anders. Jij bent namelijk degene die ‘warrig’ gedrag laat zien. Maar niemand weet dat zij de oorzaak hiervan is. Ze zal zich er ook heel erg voor inzetten dat dit zo blijft.

8. Regelmatig woorden en feiten verdraaien

Dat heb ik niet gezegd, dat heb ik niet gedaan, waarom beschuldig je me hier van‘. Dit heb je waarschijnlijk vaak tegen je partner moeten zeggen. Natuurlijk heb je die dingen niet gedaan, maar in haar verdraaide werkelijkheid wel. Ze is heel creatief in het uiten van beschuldigingen. Hierdoor heb je het gevoel dat je vaak onbegrepen wordt en defensief moet reageren.

9. Je isoleert je van je familie en vrienden.

Je houdt afstand van je vrienden en familie vanwege haar grillige gedrag. Je maakt continu excuses voor haar onmogelijke gedragingen. Je probeert continu het normale van haar gedrag in te zien.

10. Je loopt continu op eieren.

Elke verkeerde opmerking kan leiden tot een ruzie. Je weet nooit van te voren hoe je ervoor kan zorgen dat ze niet boos wordt.

11. Ze zet je op een voetstuk om je er gelijk weer van af te duwen.

Het ene moment ben je het beste wat haar is overkomen. Een paar seconden later ben je een slechterik en heb je iets boosaardig in je zitten tot diep in je DNA.

12. Zij bepaalt de regels en verandert ze als het haar uitkomt.

Mensen met borderline en narcisme bepalen de regels, overschrijden de regels en veranderen de regels als het hun uitkomt. Net als je denkt te weten wat ze verwacht verandert ze de regels weer. De regels zijn er alleen maar om jouw gedrag te controleren. Hierdoor heb je het gevoel dat je in een val zit waar je niet uit kan komen.

13. Je bent een loser, maar je mag haar (nog) niet verlaten.

Ze scheldt je uit met alle woorden die god verboden heeft. Maar ze blijft wel zeggen dat ze toch echt van je houdt. Sterker nog, ze zal je proberen duidelijk te maken dat ‘hoe moeilijker ze doet, hoe meer ze van je houdt’. Dit is een val. Soms zal ze zelfs beloven te veranderen. Dit is ook een val, want dat zal nooit gebeuren.

14. Ze neemt nooit de verantwoordelijkheid voor haar gedrag.

Al haar gedrag is jouw schuld. Ze zal soms wel eens de schuld van haar gedrag op zich nemen. Dit blijft echter altijd oppervlakkig.

15. PROBEER HET EENS MET ONlINE DATING

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

DOE DE GRATIS PERSOONLIJKHEIDSTEST OP PARSHIP

Dan weet je direct waar je juist wel of niet aan toe bent.

16. OVERWEEG HET HULP PROGRAMMA

Als je enige twijfel hebt of dit raakvlakken heeft met jouw situatie. Zoek je snel en acuut hulp. Zie je geen uitweg?

Twijfel dan niet, maar stel hier direct jouw vraag aan een gespecialiseerde therapeut.

Uiteraard gratis en vrijblijvend.

bekijk ook

7 redenen om je overhemden duurzaam te kopen

15 tips voor omgang met een emotioneel onvolwassen partner
1 MANIER VOOR HULP IN EEN INGEWIKKELDE RELATIE
28 signalen van manipulatie in je relatie
13 tips voor succes in de dating wereld
13 dating signalen waar je voor moet oppassen
7 signalen die je moet herkennen van een burn-out
3 stappen om voorgoed af te rekenen met abusieve relaties
10 tips om je grenzen te stellen en aan te geven in je relatie
9 redenen waarom je bij een foute partner blijft
7 onmisbare regels voor het verbreken van je relatie
9 redenen waarom mannen blijven in abusieve relaties
5 indicatoren van schadelijk onvolwassen gedrag bij je partner
6 manieren om vrouwelijke mind games te stoppen
9 manieren waarop je wordt gemanipuleerd in je relatie
 Bekijk de hoofdpagina voor alle artikelen.
Facebook

9 Comments

 • LittleDancer

  May 5, 2017 at 3:58 am Reply

  Hoi.

  Ik kwam toevallig dit artikel tegen, en dacht; haha, laat ik eens kijken of er dingen kloppen.
  Aangezien ik zelf kamp met Borderline.

  Als ik eerlijk ben, ben ik best geschokt.
  Borderliners worden hier als het ware afgeschreven als monsters.

  Ik weet natuurlijk niet of het eigen ervaringen zijn ja of nee, maar ik vond dat ik even moest benadrukken dat elke borderliner anders is.

  Ik mishandel mijn vriend niet, we hebben al 5 jaar een gelukkige relatie, zet altijd andere voor mezelf, help hem het beste uit zichzelf te halen, en ben veranderd voor hem.
  Voor hem heb ik geleerd mijn bijkomende woede en stemmingswisselingen onder controle te houden, zodat het niet eindigd in ruzie.

  Ik ben nu 22 jaar oud, veel van mijn familie en vrienden kampen ook met Borderline, en er is er slechts 1 die zich soms zo gedraagt voor ze zichzelf corrigeert.

  Borderliners kiezen er niet voor, en zoals ik al eerder zij elke borderliner is anders.

  Als voorbeeld wat “bijna” elke borderliner doet is dit;
  Maken ze een grote fout, ruzie of hebben ze iets ergs gedaan, zullen ze wat dan ook doen om ervoor te zorgen dat je niet weggaat.
  Na een tijdje in een relatie te zitten met een borderliner, hecht ze zich emotioneel aan je en is ze bang je te verliezen.
  Dat betekend dus dat jij heel veel voor haar betekend, zelfs zonder dat ze het zelf soms doorheeft.
  Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is weg te gaan, bespreek wat je voelt en leg het duidelijk uit.

  Beste tip om om te gaan met borderliners; structuur.
  Met structuur is alles makkelijker te overzien, en menig borderliner reageert daar beter op.

  • CL Jacobovicz

   April 16, 2019 at 3:29 pm Reply

   MEE EENS.
   Hallo. En overigens, op de site van jullie ‘statistieken’ staat 15.000-20.000 MENSEN met borderline, en op deze site staat 15.000 VROUWEN met borderline. Ik ben er vrijwel zeker van dat niet iedere borderliner een vrouw is, dus ik neem aan dat de cijfers op deze site fout zijn… Dus misschien even stoppen met het probleem groter te maken dan dat het is??

  • B. Line

   April 29, 2021 at 5:02 pm Reply

   Wat een kutartikel. De schrijver ervan mag zich eens verdiepen in wat borderline is. In plaats van een salade te maken van alle vooroordelen die op het internet te vinden zijn.
   Borderline is een emotieregulatiestoornis. Het demoniseren van mensen met deze aandoening maakt het probleem voor de mensen die hier aan lijden nog schrijnender.

 • ig

  August 2, 2017 at 5:19 am Reply

  Great article, totally what I wanted to find.

 • Rockfan

  November 2, 2018 at 12:22 pm Reply

  Wat een opluchting,dit artikel.
  Bevestiging dat het niet aan mij ligt. Alles klopt,wat er beschreven word.

  Moe en moedeloos.
  Toch zal het tijd kosten om mijzelf weer te worden en te zijn.
  Bedankt.

 • Peter

  July 9, 2020 at 8:18 pm Reply

  Het is echt geen grap wat hier allemaal wordt gezegd.
  Ook mijn vrouw heeft bps en heeft dit met grote regelmaat.
  Ik bedenk mij wel 10 keer voordat ik een grapje maak of iets vertel.
  Ze kan zonder reden helemaal door het lint gaan en uiteindelijk mij de schuld hiervoor geven.
  ” jij zorgt ervoor dat ik zo doe ” is dan de reden.
  In het begin van onze relatie kon ik er slechts mee omgaan en heb ik haar nog wel eens een paar rake klappen verkocht, stom want dit helpt voor geen meter en maakt in haar ogen haar gedrag alleen maar meer te wijten hieraan.
  Vaak ben ik de wanhoop nabij en zou ik het liefst haar leven willen beëindigen.
  Scheiden vrees ik ook voor omdat ik bijna zeker weet dat dan de stoppen helemaal bij haar doorslaan en zij mij dag en nacht zal lastig vallen.
  Pfffffffff het is echt niet makkelijk hoor.
  In het begin dacht ik dat haar gedrag, toen nog slechts 1 keer per maand verband hield met haar maandelijkse ongemak maar nu het wekelijks zo is is dat idee al lang van de baan.
  Ik hoop zo dat ze het zelf een keer inziet en hulp zoekt maar vrees dat dit ijdele hoop is.

  Weet niet hoe lang ik dit nog vol hou.

  • Obo001

   November 2, 2020 at 10:38 am Reply

   Dag Peter,

   Ben je al los van haar? Die klappen zijn niet handig. Daardoor wordt jij de dader en krijgt zij de kans om het slachtoffer te zijn. Dat is voor iemand met borderline de ideale situatie. Dan ben je volledig in hun macht. Maar ik begrijp maar al te goed, die machteloosheid die je voelt. Zelf ben ik op het laatst zelf bijna over die grens gegaan. Die nachtmerries die achtervolgen mij nog steeds. Inmiddels ben ik al weer 4 jaar weg bij mijn ex. Nog steeds is ze bezig mij bij iedereen zwart te maken. Iedereen die het horen wil of horen moet.
   Er is maar 1 oplossing. En die blijkt lastiger dan lijkt. Contact verbreken. Een hek om je heen plaatsen en zorgen dat zij er niet meer overheen en doorheen komt. Elk detail dat ze van je kennen wordt tegen je gebruikt. En daar is maar 1 verdediging tegen mogelijk. Niet reageren. Want dat geeft ze weer informatie waarmee je lastig gevallen wordt.
   Eens zuchte ik bij mijn huisarts…. stop het dan nooit?

   Haar antwoord: nee het stopt nooit, en het wordt alleen maar gekker.

   En dat blijkt waar ze zijn.

   Mijn kinderen wonen inmiddels volledig bij mij. Na 4 jaar zagen zij uiteindelijk ook dat het erg lastig is met hun moeder.

   Vanaf dat moment wordt ik wekelijks beschuldigd van oudervervreemding. Een vorm van kindermishandeling. Pop school, bij de huisarts, bij sociaal wijkteam.

   Ik heb het geluk dat ik al die instanties vanaf het begin er zelf bij betrokken heb. In het begin werd ik niet geloofd. Inmiddels is dat anders.

   Als dat eenmaal zo ver is, dan gaat de borderline persoon zichzelf overschreeuwen. En dan is het voor de wereld vanzelf duidelijk wie of wat ze is.

   Probeer dus niet zelf te bewijzen dat ze borderline hebben. Dat doen ze uiteindelijk zelf wel.

   En aan de personenbelasting die borderline hebben: jullie denken zelf dat het allemaal wel meevalt en dat de wereld jullie niet snapt. En hoe vreselijk het wel niet is om borderline te hebben. Stop daarmeee ons te overtuigen. Slachtoffers gaan zover dat ze zichzelf van het leven willen beroven om maar van het gedrag van de borderliner af te komen.
   Beste borderliner ga hulp zoeken en ga inzien hoe paradoxaal jullie aandoening is. Je wil het niet. Maar je doet het wel. Je maakt het leven van een ander kapot als je niet laat zien dat de problemen door jouw worden veroorzaakt. En dat je partner niet anders kan dan of mee ondergaan of bij je weggaan als jij geen hulp zoekt.

   Ik praat uit ervaring. Eerst 20 jaar een moeder en daarna 20 jaar een partner.

   En wat zegt dat over mij? Heel veel verdrietigs

 • Anoniem

  January 31, 2021 at 6:58 am Reply

  Hoi andere borderline slachtoffers.

  heb het artikel gelezen ik schrik niet van wat er geschreven of omschreven is, zelf heb ik ook een relatie gehad waar ik precies heb mee gemaakt wat daar omschreven staat.
  Heb hier nog steeds last van.

  Ik hoop dat er ooit een heldere kijk op komt. Want als er 200000 borderliners zijn en ze zouden ieder 5 slachtoffers maken zijn er toch 1000000 mensen die hierdoor best kapot zijn gemaakt en moeten herstellen na zo een relatie. Hoop dat jullie wijs en sterk genoeg zijn om uit een ongezonde relatie te stappen.

  Mooi stuk

 • Johan van Ginkel

  November 26, 2022 at 8:58 pm Reply

  Ik heb indertijd ergens gelezen , dat bij een woede uitval men niet weet wat er gezegd is
  is dat zo of kan ik het ergens nog lezen

Post a Comment