5 indicatoren van schadelijk onvolwassen gedrag bij je partner

Onvolwassen gedrag is schadelijk voor elke volwassen relatie. Niemand is perfect, echter sommigen onder ons beschikken over beperkte emotionele mogelijkheden voor het omgaan met tegenslag en frustratie. Ze maken van hun problemen jouw problemen. Wil je weten hoe ze dit doen? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Omgaan met conflict, tegenslag en frustratie.

Laten we beginnen met een klein stukje psychologie. Het brede spectrum van manieren waarop mensen omgaan met tegenslag (en frustratie) noemen we afweermechanismes. Dit zijn psychologische handelingen die wij onszelf aanleren als emotionele zelfverdediging tegen moeilijke situaties. Deze mechanismes leren we al vanaf ons tweede levensjaar. Op school krijg je echter geen les in emotionele intelligentie. Hiervoor zijn we overgeleverd aan onze ouders, onze ervaringen en ons karakter. Helaas ervaren sommige onder ons een tekortkoming bij hun emotionele volwassenwording. Dit kan komen door aanleg, nare ervaringen in het verleden of invloed uit de directe omgeving.

Eenmaal volwassen is deze tekortkoming niet makkelijk zichtbaar. Mensen met deze beperking kunnen zeer intelligent en sociaal overkomen, echter emotioneel onvolwassen reageren in moeilijke situaties. Dit kan voor jou ongezond en vermoeiend zijn. Relaties kunnen hierdoor grillig en moeizaam verlopen. Met een beetje kennis kan je deze eigenschappen snel herkennen bij je partner. Erkenning van jouw eigen zwaktes of die van je partner is uiteraard de eerste stap naar een positieve verandering.

1 Passief agressief gedrag

Passief agressief gedrag is eigenlijk agressief gedrag alleen verborgen onder een mantel van bewuste koppigheid, vergeetachtigheid, uitstelgedrag, onverschilligheid of stiltebehandeling. Iedereen kan dit onvolwassen gedrag vertonen. Echter, bij sommige individuen is het een diepgewortelde persoonlijkheidskenmerk. Omgaan met een emotioneel onvolwassen persoon is een grote uitdaging en staat garant voor frustratie, machteloosheid en verdriet. Het belangrijkste om te weten is dat het passieve agressieve gedrag een bewuste, en soms aangeleerde, keuze is die voorkomt uit een beperkt vermogen om de eigen emoties te kunnen benoemen of te uiten. De keuze voor het openlijk communiceren over de emoties is beangstigend. Het is gemakshalve veiliger om stilzwijgend verzet te tonen. Hierom ligt de oorzaak, zelfs als er aanleiding is voor passief agressief gedrag, nooit bij de ontvanger. Helaas is passief agressief gedrag een belangrijke indicator voor een ongezonde relatie.

2 Projecteren van eigen tekortkomingen

Projecteren is het toeschrijven van je eigen tekortkomingen aan die van een ander. Het afschuiven van negatieve emoties is een manier om de confrontatie met jezelf te voorkomen. Dit doen we allemaal. Helemaal nadat je dit hebt gelezen, zal je erop gaan letten 😉 Sommige individuen slaan hier echter in door. Het is dan een alarmerende persoonlijkheidskenmerk, want je neemt stelselmatig nooit de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Dit maakt het voor de ander zeer moeizaam om conflicten duurzaam op te lossen. Ofwel het spreekwoord: “je leert van je fouten”, doet er niet toe. Om van je fouten te leren, zal je ze eerst moeten erkennen. Het erkennen van fouten is voor sommige mensen te beschamend. Door anderen de schuld te geven houden ze hun positieve zelfbeeld intact.

3 Gebrek aan empathie

Het stelselmatig vertonen van een gebrek aan empathie is een ongezonde eigenschap in iedere relatie. Het is normaal en zelfs noodzakelijk om emotioneel afstand te kunnen nemen van bepaalde situaties. Als dit niet het geval is, dan hadden dokters nooit hun werk kunnen doen. Als je partner handelt zonder rekening te houden met de emotionele of ethische gevolgen. Wees dan zeer gewaarschuwd. Dit is een belangrijke graadmeter voor emotionele onvolwassenheid.

4 Zwart-wit denken

Zwart-wit denken, ook wel splitting genoemd, is de praktijk om personen of objecten als compleet goed of compleet slecht te zien. In relaties zorgt dit voor een continu patroon van iemand op te hemelen om erna weer compleet af te kraken. Je bent goed of slecht. Hier zit niets tussenin. Uiteraard is er altijd wel een aanleiding te vinden om je partner op te hemelen of af te kraken.

Een wereld met meerdere tinten grijs kan te complex, te oncontroleerbaar en hierdoor te  beangstigend zijn. Je kan splitting redelijk snel bij iemand herkennen als je merkt dat je zelf continu naar verklaringen zoekt voor het snelle wisselde gedrag van je partner. Er is altijd wel een aanleiding te vinden, maar de snelheid en intensiteit van de stemmingswisselingen zijn onverklaarbaar. Een voorzichtige indicator van zwart-wit denken is iemand die snel verliefd wordt.

5 perfectionisme

De wens om een betere partner te zijn lijkt bewonderenswaardig. Een lichte mate van perfectionisme en aanpassingsvermogen is wenselijk en zorgt voor duurzaamheid in de relatie. De nadruk hierbij ligt op ‘een lichte mate’. Een sterke mate van perfectionisme in een relatie is zeer vermoeiend. Terwijl je denkt bezig te zijn met de verbetering van je relatie; ben je in de praktijk alleen bezig met het opeenstapelen van teleurstellingen. Het is nooit goed genoeg. Vaak zit er een laag gevoel van eigenwaarde aan ten grondslag. Je streeft om van buitenaf iets te creëren wat je goed over jezelf laat voelen. Je kan dit niet uit jezelf halen. Het probleem hiervan is dat je onrealistische eisen aan je partner gaat stellen. Eisen waar je partner niet op zit te wachten is en waar je zelf ook niet aan kan voldoen. Daarnaast zullen er altijd nieuwe eisen ontstaan. Dus bespeur je dat iemand hele hoge eisen stelt aan zichzelf. Dan zullen deze eisen ook aan jou worden gesteld. Je bent gewaarschuwd.

6 PROBEER ONLINE DATING

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een onvolwassen partner is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws.

In samenwerking met gecertificeerde psychologen heeft Parship een persoonlijkheidstest ontwikkeld. Met de zelfkennis uit deze test weet je precies waar je wel en niet voor open staat.

DOE DE GRATIS PERSOONLIJKHEIDSTEST OP PARSHIP

7. OVERWEEG HULP

Als je enige twijfel hebt of dit raakvlakken heeft met jouw situatie.

Twijfel dan niet, maar stel hier direct jouw vraag een een gespecialiseerde therapeut.

Uiteraard gratis en vrijblijvend.

bekijk ook

15 tips voor omgang met emoioneel onvolwassen partners
IS EEN HULP PROGRAMMA WAT VOOR MIJ?
28 signalen van manipulatie in je relatie
13 tips voor succes in de dating wereld
13 dating signalen waar je voor moet oppassen
7 signalen die je moet herkennen van een burn-out
3 stappen om voorgoed af te rekenen met abusieve relaties
10 tips om je grenzen te stellen en aan te geven in je relatie
9 redenen waarom je bij een foute partner blijft
7 onmisbare regels voor het verbreken van je relatie
9 redenen waarom mannen blijven in abusieve relaties
14 signalen dat je vrouw last heeft van borderline
6 manieren om vrouwelijke mind games te stoppen
9 manieren waarop je wordt gemanipuleerd in je relatie

 Bekijk de hoofdpagina voor alle artikelen.
Facebook