9 redenen waarom mannen in een foute relatie blijven

Iedereen vertelt zichzelf wel eens leugens om foute gedrag van je partner goed te praten. We rechtvaardigen en rationaliseren vaak het negatieve gedrag in onze relatie. We vermijden de belangrijke issues, omdat we niet om willen gaan met de negatieve gevolgen van verandering. We forceren een roze bril op onze neus. Pas hier mee op! Een relatie met een destructieve partner kan desastreuze gevolgen hebben voor jouw eigenwaarde, persoonlijkheid en gezondheid. Pas als je de waarheid onder ogen ziet kan je hier wat aan doen. Hier zijn de 9 belangrijkste leugens die wij mannen onszelf vertellen in destructieve relaties.

1 Ik kan mijn partner wel hebben.

Misschien kan je er wel tegen. Dat betekent allerminst dat je er ook tegen hoeft te kunnen. Een relatie met je partner draait om liefde, respect en wederkerigheid. Je hebt geen relatie om het negatieve gedrag van je partner de verdragen en te overleven. Hiermee hou je het gedrag van je partner alleen in stand en zal je relatie niet verbeteren. Realiseer je goed dat jij de kracht hebt om je relatie te laten bloeien of te beëindigen.

2 Zo erg is mijn partner HELEMAAL niet.

Zo erg is ze helemaal wel! Als je dit tegen jezelf zegt in een relatie, dan zit je compleet in een verkeerde mindset. Je bent in de houding van een overlever die snakt naar adem. De positieve momenten waardeer je, maar die zijn spaarzaam. De negatieve momenten daarentegen zijn schering en inslag. Kijk eens naar de laatste 3 weken. Hou desnoods een dagboek bij. De kans is groot dat als je kritisch naar haar gedrag kijkt, dat het eigenlijk helemaal niet meevalt. Met deze mindset zal je nooit je grenzen stellen en geef je alle controle in een relatie uit handen. Het is óók jouw relatie. Vergeet dat niet.

3 Ik moet meer mijn best doen voor mijn partner.

Nee, je moet niet meer je best doen. Als je in deze situatie zit dan is genoeg nooit genoeg. Ze zal altijd meer willen. Meer aandacht, meer geld, meer tijd en meer liefde. Het is een bodemloze put. Je zal haar nooit en te nimmer gelukkig maken. Beter nog: je zal geen enkele vrouw op deze planeet gelukkig kunnen maken. Dat is onmogelijk en dat is ook helemaal niet jouw verantwoordelijkheid. Het is haar eigen verantwoordelijkheid om zichzelf gelukkig te maken. Als ze dat niet doet, dan is dit niet jouw verantwoordelijkheid. Je kan haar hierbij wel ondersteunen.

4 Ruzie maken is gezond.

Ruzie is zeker gezond. Maar je hebt ruzie én je hebt RUZIE. Het gaat erom hoe je ruzie maakt en hoe je het weer goed maakt. Zitten jouw ruzies vol met scheldpartijen, vernederen, beschuldigen en kleineren. Heb je steeds ruzie over dezelfde onderwerpen. Kom je maar niet vooruit in een conflict. Gaat je relatie nooit een rustige bloeifase in. Dan ben je misschien jezelf aan het voorliegen. Je verwart haar boosheid met passie. Je verwart de make-up seks met intimiteit.

Om een ruzie duurzaam te kunnen oplossen moet je jezelf kwetsbaar kunnen opstellen. Echte passie en intimiteit komen voort uit dezelfde kwetsbaarheid. Een onvermogen om je kwetsbaar op te stellen zorgt ervoor dat ruzies duurzaam niet worden opgelost. Hier kan een pathologische oorzaak ten grondslag liggen. Een (verbaal of fysiek) mishandelende partner ziet kwetsbaarheid namelijk als een zwakte. Hierom zullen er geen duurzame oplossingen voor conflicten worden gevonden.

Eigenschappen als vriendelijkheid en vrijgevigheid worden door een manipulator gezien als zwakte. Jouw vriendelijkheid en vrijgevigheid is dus voor hen de rechtvaardiging van de mishandeling. Je verdient in hun ogen dit gedrag. Dit betekent dat hoe aardiger je tegen haar bent, des te meer zij je gaat zien als zwak en zielig. Als ultiem redmiddel kan je hierdoor boos worden. Dit heeft geen zin, aangezien:

A: jouw boosheid tegen je wordt gebruikt om jou aan te duiden als de mishandelaar (en zij het slachtoffer).

B: jouw boosheid is voor haar een aanleiding is om haar gedrag te versterken.

Hierdoor kan de relatie in een hele nare vicieuze cirkel komen. Dit kan jaren voortduren. Wil je echt in zo een eenzijdige relatie blijven zitten? De enige manier om hier uit te komen is om rustig, duidelijk en consequent je grenzen aan te geven.

Een leuk detail. Vrijgevigheid en vriendelijkheid naar elkaar zijn belangrijke indicators van een gezonde relatie.

5 Ik moet meer begrip hebben voor haar emoties.

Hier kan een kern van waarheid in zitten. Maar dit kan ook een manier voor haar zijn om meer controle te krijgen over jou. Tip: mensen die vaak geen controle hebben over zichzelf proberen dit te compenseren door verregaande controle uit te oefenen op hun omgeving. Dus heeft ze meer begrip nodig. Geef dat. Echter, wil ze juist meer controle. Probeer dan duidelijk je grenzen aan te geven.

6 Intimiteit heeft geen prioriteit

Intimiteit is essentieel in een relatie. Deze eigenschappen gaan hand in hand met vriendelijkheid, vertrouwen en communicatie in een relatie. Gezamenlijk zijn dit de belangrijkste graadmeters van een duurzame en gezonde relatie. Intimiteit zorgt er zelfs voor dat je lichaam stoffen gaat aanmaken, waardoor jij je emotioneel gaat binden aan je partner. Emotioneel mishandelende partners, zoals partners met narcisme of borderline, zijn zelden belangeloos intiem. Bij hen zit er vaak macht en controle achter.

7 Liefde overwint alles

Dit hangt sterk af van wat je definieert als ‘liefde’. Voor sommige vrouwen is liefde alleen een manier om controle uit te oefenen op hun partner. Krijg je echt een glimlach als je denkt aan je partner. Of voel jij eerder een loyaliteit aan je partner. Stel jezelf de vraag. Als je niet emotioneel geïnvesteerd was in je partner; zou dit echt de persoon zijn die je uit vrije wil zou opzoeken voor liefde en intimiteit.

8 Een man een man, een woord een woord

Oke. Je neemt je verantwoordelijkheid voor je woord. Je hebt voor haar gekozen en je komt je verplichtingen als partner na. Vergeet echter niet. Zij heeft ook voor jou gekozen. Komt zij ook haar verplichtingen na? Speelt ze ook in op jouw emotionele behoeftes?

Gun jij jezelf het beste door te blijven in een destructieve relatie?  Een mishandelende partner is ontrouw aan de kernwaarden van de relatie.

Welke verplichting is belangrijker? De verplichting aan jezelf of jouw verplichting aan haar? Het is jouw gezondheid die op het spel staat. Te lang in een destructieve relatie zitten kan je van binnen onherroepelijk beschadigen.

9 Ze heeft me nodig

Ja, ze heeft je zeker nodig. Maar niet voor de redenen waarom jij denkt dat ze je nodig heeft. Vrouwen met narcisme, borderline of een andere persoonlijkheidsstoornis hebben iemand nodig voor hun emotionele gerieven. Iemand waardoor ze zichzelf beter kunnen voelen. Je zal helaas versteld staan hoe snel ze jou kan vervangen voor iemand anders.

PROBEER ONLINE DATING

MAAK HIER EEN GRATIS PROFIEL AAN

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws. Velen zijn je voorgegaan op Relatieplanet. In tegenstelling tot andere dating sites, heb ik uit ervaringen begrepen dat de matches hier minder oppervlakkig zijn. Men probeert elkaar echt te leren kennen.

bekijk ook

28 signalen van manipulatie in je relatie

13 tips voor succes in de dating wereld

13 dating signalen waar je voor moet oppassen

7 signalen die je moet herkennen van een burn-out

3 stappen om voorgoed af te rekenen met abusieve relaties

10 tips om je grenzen te stellen en aan te geven in je relatie

9 redenen waarom je bij een foute partner blijft

7 onmisbare regels voor het verbreken van je relatie

9 redenen waarom mannen blijven in abusieve relaties

5 indicatoren van schadelijk onvolwassen gedrag bij je partner

6 manieren om vrouwelijke mind games te stoppen

9 manieren waarop je wordt gemanipuleerd in je relatie

 Bekijk de hoofdpagina voor alle artikelen.
Facebook