10 tips om grenzen te stellen & aangeven in je relatie

Jouw persoonlijke grenzen zijn de ruimte die jij de ander geeft waarin jij jezelf prettig voelt. Simpeler gezegd, je laat de ander zien welk gedrag je accepteert, zodat je niet gekwetst raakt. Dit is een vorm van respect voor jezelf en respect voor de ander. Je wil namelijk niet dat je boos op de ander zal worden. Gezonde grenzen zorgen ervoor dat anderen beter weten wat ze van je kunnen verwachten. Hiernaast zijn gezonde grenzen de enige manier om er duurzaam voor te zorgen dat anderen geen gebruik van je maken.

1 Het is ‘oke’ om de slechterik te zijn

Vaak vinden mannen het moeilijk om hun grens aan te geven omdat ze bang zijn voor een afwijzing of afkeuring. Deze angst houdt het juist in stand om niet voor jezelf op te komen. De truc is om vertrouwen te hebben in jezelf en er geen probleem mee te hebben dat de ander zich niet prettig bij voelt dat jij je grens opstelt. Dit gaat niet in één keer, maar oefening baart kunst. Je zal merken dat de reactie van anderen op jouw grenzen eigenlijk minder erg is dan wat je van te voren verwacht. Sterker nog, je zal merken dat anderen zich prettiger bij jou gaan voelen, omdat ze weten wat ze van jou kunnen verwachten. Dit is geen vrijbrief om een botte eikel te zijn. Echter, als je pas begint met het stellen van je grenzen. Wees eerder de botte eikel dan de goedzak die alles maar toelaat.

2 Maak het niet te PERSOONLIJK

Als jij je grens stelt betekent dit  niet dat je slecht denkt over de ander of over jezelf. Maak het daarom niet persoonlijk. Keur de ander als persoon niet af, maar geef de ander het gevoel dat jij het gedrag niet op prijs stelt.

3 Stel eerlijke en wederkerige grenzen

Bij het stellen van je grens: hou het bij jezelf. Het is jouw gevoel en het is jouw grens. Een risico bij het stellen van grenzen is dat je ze oneerlijk opstelt. Je kan de ander bijvoorbeeld beperken in haar emotionele of fysieke ruimte door onterechte grenzen aan te geven. Onterechte grenzen stellen is vaak ook een vorm van manipulatie. Bijvoorbeeld, je neemt de ander kwalijk dat ze vaak overwerkt, omdat dit jou jaloers en onzeker maakt. Probeer de volgende stelregel aan te houden: behandel de ander, zoals je zelf ook behandelt wil worden.

4 Ken je grenzen

Vooral als je begint met het herbouwen van je grenzen is het van belang om te weten waar jouw grenzen eigenlijk wel liggen. Bij welk gedrag van de ander voel jij je niet prettig. Op deze manier kan je beter uitleggen welk gedrag je accepteert.

5 Oefening baart kunst

Vooral als je begint met het aangeven van je persoonlijke grenzen is het verstandig om klein te beginnen. Op deze manier zorg je voor jezelf een veilige manier om te groeien. Verwacht niet te veel van jezelf in het begin. Je het vaker fout aanpakken, dan goed. Echter, oefening baart kunst. Vertrouw hierop.

6 Oefen in een veilige omgeving

Het is soms lastig om je grens aan te geven bij personen met wie je niet een persoonlijke of informele relatie hebt. Probeer hierom eerst in je vriendengroep te oefenen met het aangeven van je grenzen. Je zal merken dat dit gemakkelijker zal gaan. Probeer anders ook online dating.

7 Herken hoe je grens is overschreden

Probeer te herkennen op welke manier jouw grenzen precies zijn overschreden. Uiteraard kan je dit het beste doen als je wat kalmer bent. Misschien door er in een later stadium op terug te komen. Pas als jij het zelf precies weet kan je de ander pas aangeven welk gedrag je niet accepteert. Door onduidelijk of te geforceerd je grenzen aan te geven kan de ander sneller (terecht of onterecht) in de verdediging schieten.

8 Wees bereid afstand te nemen van de ander

Als je na het aangeven van je grens merkt dat de persoon haar gedrag niet op aanpast. Wees dan bereid afstand te nemen. Vaak is dit niet eens nodig en zal de persoon in kwestie dit aanvoelen. Je motivatie is zelfbescherming, niet egoïsme. Je doelstelling, met het stellen van je grens, is om de relatie wederkerig en positief te houden voor beide.

9 Soms is grenzen stellen niet genoeg

Alleen goed je grens kunnen stellen is niet genoeg om een relatie met een manipulatieve vrouw te voorkomen of te verbeteren. De juiste kennis over manipulatief gedrag is van belang om goed te kunnen inschatten wanneer je grenzen worden overschreden. Manipulatieve vrouwen zijn er expert in om je grenzen te overschrijden zonder dat je dat überhaupt door hebt. Manipulatie begint vaak ongemerkt. Lees hierom het artikel over manipulatie technieken.

10 Geef de ander de ruimte om te reageren

Soms kunnen we doorschieten in het stellen van onze grenzen. Het is hierom van belang toch open te staan voor de reactie van de ander. Mogelijk dat de ander niet door had dat jouw grenzen werden overschreden. Door open te staan voor de reactie van de ander leer je beter over hoe de ander in de toekomst met jou om wenst te gaan.

PROBEER ONLINE DATING

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws. Velen zijn je voorgegaan op Relatieplanet. In tegenstelling tot andere dating sites, heb ik uit ervaringen begrepen dat de matches hier minder oppervlakkig zijn. Men probeert elkaar echt te leren kennen.

MAAK EEN GRATIS ONLINE PROFIEL AAN EN GA DIRECT AAN DE SLAG

 

Bekijk uiteraard ook mijn andere artikelen

 

Facebook