28 signalen van manipulatie in je relatie

Manipulatie is een sluwe manier om een persoon te laten doen wat je wil. Vaak laten manipulators hun slachtoffers handelingen uitvoeren die niet in hun eigen bestwil zijn. De redenen voor de manipulator zijn uiteenlopend, echter vaak zit er laag zelfbeeld aan ten grondslag. De gevolgen voor slachtoffers zijn daarentegen doorgaans desastreus. Heb je het gevoel dat je het slechtoffer bent van manipulatie. Gebruik deze signalen en stel jezelf de vraag of jij je hierin herkent.

1 Je bent continu gespannen

Je voelt je erg gespannen als je iets vraagt aan je partner. Het maakt niet uit hoe klein dit verzoek is. De reactie van je partner is onvoorspelbaar en de kleinste prikkels kunnen de grootste uitbarstingen veroorzaken.

2 Je veracht jezelf

Je begint jezelf steeds meer te verachten. Je neemt jezelf zo kwalijk dat je zo zwak bent. Dat je de situatie niet kan veranderen.

3 Je kan moeilijk nee zeggen tegen je partner

Als je partner jou iets vraagt is het bijna onmogelijk voor jou om nee te zeggen. Je kiest steeds de makkelijke weg om iedere negatieve confrontatie met je partner te voorkomen.

4 Zelfmisleiding

Je probeert jezelf te overtuigen dat je niet wordt gemanipuleerd. Je zoekt continu logische en positieve redenen voor het negatieve gedrag van je partner. Je partner kan toch niet zo slecht zijn. Het zal wel aan jou liggen.

5 Sterk schuldgevoel

Je voelt jezelf schuldig naar je partner toe. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Als je maar iets beter je best zou doen, dan zou het beter gaan. Het is jouw schuld dat het niet goed gaat.

6 Je partner stelt hoge eisen

Het is nou eenmaal normaal wat je partner van je verwacht. De eisen die je partner stelt zijn normaal en het ligt aan jou dat je hier niet aan voldoen. Je bent continu bezig jezelf hiervan te overtuigen.

7 Je wil jezelf continu verklaren

Vele gedachtes razen door je hoofd. Je probeert jezelf continu te verklaren. Er is iets mis, maar je kan het niet precies verklaren. Je hebt een diepe behoefte om je gedrag uit te leggen aan je partner. Je doet je best om duidelijk aan te geven hoe jij je voelt en waarom je reageert zoals je reageert.

8 Je kan geen stiltes laten vallen

Lange en onaangename stiltes zijn moeilijk voor jou te verdragen. Je probeert altijd de stilte op te vullen. Je weet nooit wat er zal gebeuren. Als je partner je iets vraagt om te doen probeer je dit zo snel mogelijk op te volgen.

9 Je geeft jezelf de schuld

De hoofdschuldige van alles wat er mis gaat in de relatie ben jij. Van die gedachte probeer jij jezelf te overtuigen. Jij bent degene die niet voldoet aan de eisen en je neemt jezelf kwalijk dat je niet goed met de relatieproblemen omgaat. Het is jouw schuld dat je partner niet gelukkig is. Je hebt het gevoel dat je het beste wat je is overkomen aan het saboteren bent. Alleen weet je niet hoe en waarom je dat doet.

10 Sterk Plichtsgevoel

Je ziet het als je plicht om dingen te doen voor je partner. Je weet niet precies waarom, maar je partner staat bij jou op de eerste plaats. Je cijfert jezelf weg, want het is belangrijk dat je partner gelukkig is. Pas als je partner gelukkig is kan jij je gelukkig voelen.

11 Je censureert je gedachtes

Het is voor jou heel moeilijk om negatief over je partner te denken. Zelfs als je partner jou gekwetst heeft probeer je deze gedachtes te onderdrukken. Dit kost je flink wat energie en je voelt hier ook de lichamelijke gevolgen van. Het is een continue strijd om iedere negatieve gedachte de kop in te drukken. Je bent ervan bewust dat belangrijke dingen hierdoor niet gezegd worden. Jouw negatieve gedachtes over jezelf laat je wel toe.

12 Je vindt het heel moeilijk om te liegen.

Het is voor jou nagenoeg onmogelijk om te liegen tegen je partner.  Zelfs als het een onschuldige leugen is, dan kan jij jezelf niet zo ver krijgen. Je hebt een sterke behoefte om over zelfs de kleinste details de volledige waarheid te vertellen aan je partner.

13 Continue excuseren voor je gedrag

Je biedt continu je partner excuses aan voor jouw gedrag.  Je voelt je schuldig voor iedere uitval. Echter, toch weet je deze steeds moeilijker te controleren. Je weet zelf niet precies waardoor dit komt. Dit gedrag begint je partner zelfs zat te worden. Het is toch jouw schuld allemaal, want jij biedt je excuses aan.

14 Onzeker over jezelf

Waar je vroeger toch over wel wat zelfvertrouwen beschikte is dat nu compleet weg. Je voelt je onzeker over jezelf en wat je kan. Je bent al helemaal onzeker naar je partner toe. Dit wordt ook benadrukt naar je partner.

15 Twijfel en verwarring

Je bent vaak in een staat van verwardheid naar je partner toe. Je twijfelt of je wel goed uit je woorden komt. Zeg je alles wel goed. Je ziet jezelf als de schuldige dat je partner je niet begrijpt.

16 Je NEGEERt je eigen normen en waarden

Handelingen die je normaal gesproken niet zo doen heb je nu voor je partner wel over. Jouw waarden en normen zijn nu minder belangrijk voor je dan vroeger.

17 Je vraagt vaak of er iets mis is

Je bent continu aan het inschatten wat de situatie is met je partner. Je weet nooit of jullie ruzie hebben of dat er niks aan de hand is. De enige manier die je kent is om dit te vragen aan je partner.

18 Obsessief de relatie aan het rationaliseren

Je kan maar geen grip krijgen op de relatie. Je bent obsessief alle aspecten van de relatie aan het analyseren. Je weet dat er iets niet klopt, maar je kan er de vinger niet op leggen. De relatie voelt ingewikkeld aan, maar je weet niet waarom. Je kan het ook niet aan anderen uitleggen.

19 Ongelukkig in de relatie

Je voelt je vaak ongelukkig in je relatie. Daarentegen ben je heel gelukkig als het even goed gaat. Maar dit duurt helaas niet lang. Je probeert het goed te laten gaan, maar je kan dit niet langdurig voor elkaar krijgen.

20 Jouw gemoedstoestand is afhankelijk van de relatie

Gaat de relatie goed, dan voel jij je goed. Helaas, als de relatie slecht gaat dan voel jij je in een diepe put. Je merkt dat jouw gemoedstoestand heel erg afhankelijk is van de relatie.

21 Je communiceert voorzichtig

Al je woorden en daden leg je op een weegschaal voordat je deze naar je partner toe communiceert. Je bent er continu alert op dat je partner boos wordt omdat je iets verkeerd hebt gezegd. Hiervan geef jij jezelf de schuld.

22 Je bent bang de ander kwijt te raken

Het verliezen van de relatie is een angst waar jij je continu mee bezig houdt. Waar je in het begin bezig was met de toekomst te plannen, ben je nu bezig met het behouden van de toekomst. Je weet dat de relatie niet goed voor je is, maar toch kan je het niet laten gaan. Je weet niet waarom jij je zo voelt.

23 Je twijfelt aan je geheugen

Vroeger was je geheugen veel beter. Echter, jij herinnert feiten heel anders dan je partner dat doet. Sterker nog, je herinnert je feiten die volgens je partner helemaal niet hebben plaatsgevonden. Je geeft jezelf de schuld hiervan.

24 Isolatie

Je hebt steeds minder contact met je netwerk. Je gaat minder in op initiatieven van vrienden en familie.

25 Je bent continu vermoeid

De vermoeidheid slaat bij jou steeds vaker toe. Het voelt soms aan alsof je door een mist loopt. Helaas val je ook steeds moeilijker in slaap.

26 Je kan ruzies niet uitpraten

Het lukt je maar niet op ruzies op te lossen. Ze blijven steeds doorsudderen. Ruzies worden nooit uitgesproken en je ervaart hier veel stress door.

27 Je weet niet hoe je staat tegenover je partner

De ene minuut ben je kritisch over je partner. Terwijl je erna haar gedrag aan het verdedigen bent. Je weet eerlijk gezegd zelf niet hoe je staat tegenover je partner.

28 Je wordt beschuldigd van manipulatie

Je partner beschuldigt je van manipulatie. Je weet niet precies waarom, maar je kan er wel een kern van waarheid in zien. Jij bent toch degene die constant excuses aanbiedt. Dat doe je niet zomaar. Je begint je steeds meer te verdiepen in manipulatie. Hoe het werkt en hoe kan je het afleren.

29 PROBEER HET VIA ONLINE DATING

Als je aan 8 van de bovenstaande signalen voldoet dan wordt jij gemanipuleerd. Lees de andere artikelen op mijn site om te begrijpen waarom jij je precies zo voelt. Wil je voorkomen dat je weer in een ongezonde relatie trapt. Probeer het dan via online dating. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws. Velen zijn je voorgegaan op Relatieplanet. In tegenstelling tot andere dating sites, heb ik uit ervaringen begrepen dat de matches hier minder oppervlakkig zijn. Men probeert elkaar echt te leren kennen.

MAAK HIER EEN GRATIS PROFIEL AAN OP RELATIE PLANET.

Facebook