15 tips voor omgang met emotioneel onvolwassen partners

BAM! Nog een ruzie. Conflicten stapelen zich op. Je ziet door het bomen het bos niet meer. Voordat je überhaupt kan denken aan een oplossing, ben je eerder op zoek naar rust en herstel. Lees hier 15 manieren om emotioneel onvolwassen gedrag te verdragen.

Lezerswaarschuwing: dit zijn geen duurzame oplossingen. Zeker als er sprake is van een pathologische aandoening, zoals borderline of narcisme is professionele hulp de beste stap die je kan nemen. De doelstelling van deze tips zijn rust, zelfbescherming en herstel voor de korte termijn.

1 Laat je niet meeslepen

Zelfbeheersing is de sleutel om emotionele uitspattingen van een onvolwassen partner te verdragen. Laat je niet uitlokken tot provocerend of kwetsend gedrag. Je zal alleen maar olie op het vuur gooien. Negeer de inhoud, vorm en volume van de communicatie tijdens een conflict. Dit is niet altijd even makkelijk. Merk je dat het jou te veel wordt. Gebruik deze manieren om jezelf  te beschermen:

Doe alsof je luistert.

Doe alsof je naar haar luistert. Behoud oogcontact en probeer haar niet te onderbreken. Luister en geef empathisch aan dat je hebt gehoord wat ze heeft gezegd. Een welgemeende knik is hierbij voldoende. Echter, zorg dat je van binnen niet emotioneel betrokken raakt. Laat haar gewoon haar gang gaan.

NEUTRALE Lichaamstaal

Neem een een open en defensieve lichaamshouding aan. Zorg ervoor dat je zo neutraal en onverstoorbaar overkomt. Dit helpt je om jouw zelfbeheersing en emotionele gemoedsrust te behouden. Zorg ervoor dat ze geen angst of verdriet bij jou bespeurt. Dit werkt alleen maar als een rode lap voor een stier.

Bevestig de emotie, niet de inhoud

Probeer te herkennen hoe ze zich voelt. Je kan hierbij haar woorden negeren. Vertel dat je ziet dat ze emotioneel is. Echter, beken geen schuld. Dit is heel belangrijk. Als je eenmaal schuld bekent zal dit nog lang tegen je worden gebruikt.

2 Wees consistent

Wees consistent en onverstoord in jouw reacties. Vermijd iedere emotionele reactie. Ook al probeert ze je zoveel mogelijk uit de tent te lokken. Behoud jouw beleefdheid en wees respectvol naar haar toe. Op deze manier zorg je ervoor dat conflictsituaties niet escaleren. Je leert haar jouw grenzen te respecteren en ontneemt haar de beloning van negatief gedrag. Zorg ervoor dat je dit iedere keer blijft volhouden. Nee, dit is niet makkelijk, echter het alternatief is niet aan te raden.

3 Wees voorbereid

Bij een emotioneel onvolwassen persoon ligt een crisis altijd om de hoek. Het is onmogelijk om de tijd en duur van deze crisis te anticiperen. Je kan wel anticiperen op de triggers die onvermijdelijk leiden tot een emotionele uitbarsting.

In pathologische gevallen, zoals bij een partner met borderline of narcisme, zal je merken dat de crisis situaties een vast patroon doorlopen. De uitbarstingen ontstaan vaak op dezelfde dagen, tijdstippen of rond specifieke aankomende gebeurtenissen. Feestdagen en vakanties zijn notoire triggers.

Regelmatig kunnen ruzies worden uitgelokt als je in een vermoeide toestand bent. Hierdoor zijn jouw verdedigingsmechanismen verzwakt en wordt je een makkelijker slachtoffer voor de onvolwassen partner.

4 HouD emotioneel afstand

Indien mogelijk, probeer niet te emotioneel verbonden te raken met een emotioneel onvolwassen partner. Het is absoluut onmogelijk om je partner bevredigen in al haar onzekerheden, angsten en verwachtingen. Haar onzekerheid is een bodemloze put. Het bevredigen hiervan is niet jouw verantwoordelijkheid. Laat je niet verleiden tot valse hoop als haar gedrag ineens positief is. Dit gedrag is aangeleerd en zal niet ineens veranderen.

5 Valideer het gevoel

Valideer haar gevoel. Geef aan dat je ziet dat ze boos of bang is. Echter, neem geen verantwoordelijkheid voor haar emotie. Het is niet jouw schuld dat ze zó boos is. Je doelstelling nu is enkel en alleen zelfbescherming.

6 Koester een gezonde dosis van achterdocht

Wees op je hoede bij negatief gedrag. Echter, wees nog meer op je hoede bij positief gedrag. Emotionele onvolwassen individuen zijn vaak vaardige manipulators. Positief gedrag kan regelmatig als een tactiek worden ingezet om het slachtoffer te manipuleren. Dit wordt vaak ingezet om het slachtoffer een vals gevoel van veiligheid te geven. Gebruik dit soort momenten voor zelfbescherming en rust. Echter, ga er niet van uit dat dit hoopgevend is voor de toekomst.

7 Beheers jouw boosheid

Laat geen enkele vorm van boosheid zien. Voor een emotioneel onvolwassen persoon is dit alleen maar aanleiding om de situatie te laten escaleren. Ook al is jouw boosheid gerechtvaardigd. Jouw boosheid zal ze alleen maar ervaren als kritiek, waardoor ze zich genoodzaakt voelt jou hiervoor te straffen.

8 Waardeer haar goede kanten

Toon bewondering voor haar goede kanten. Juist in de crisissituaties is dit een goede manier om haar te kalmeren. Hierdoor verschaf jij jezelf een noodzakelijke rustperiode. Door haar te vleien richt jij je precies op haar onzekere zelfbeeld. Dit is vaak een oorzaak van haar uitspattingen.

9 Gooi redelijkheid en logica de deur uit

Verklaar jezelf niet. Logica en redelijkheid zullen je niet helpen. Het zal je alleen frustreren. Vaak hebben emotioneel onvolwassen mensen een andere werkelijkheid dat haaks staat op de echte werkelijkheid.

10 Stel grenzen

Stel duidelijk en kalm je grenzen. Weet goed van te voren welk gedrag je tolereert en welk gedrag je absoluut niet tolereert. Ga er van uit dat je jouw grenzen regelmatig zal moeten herhalen.

11 Blijf bij de feiten

Vaak worden feiten verdraaid in een conflict. Wees hierop goed bedacht en zorg ervoor dat je zelf een duidelijk beeld hebt van de feiten. Schrijf ze desnoods op. Je kan onder druk kunnen worden gezet om dingen anders te zien. Soms denk je dat het makkelijk is om maar toe te geven. Dan ben je er vanaf. Trap niet in deze val. Eenmaal toegegeven zal dit ‘feit’, dat uiteraard jouw schuld is, vaak in conflicten terugkomen.

12 Maak concessies

Het is onmogelijk om in te gaan op al haar behoeftes, verwachtingen en onzekerheden. Kies echter soms voor toegeeflijkheid op bepaalde momenten. Dit helpt jou om rust te bewaren.

13 Verberg je emoties

Vertel nooit en te nimmer hoe jij je voelt bij de situatie. Dit zal worden verdraaid en tegen je worden gebruikt. Vooral als jij je kwetsbaar en intiem openstelt verschaf je de ander van kostbare munitie om later tegen jou te gebruiken.

14 Vermijd discussie

Vermijd iedere vorm van een discussie. Een emotioneel onvolwassen persoon ziet een discussie niet als een manier om een conflict op te lossen. De enige doelstelling is om de ander bewust te controleren, frustreren of te kleineren. Het heeft geen zin. Je zal een discussie nooit winnen.

15 Koester geen verwachtingen

Hoe lager je verwachtingen van de relatie. Des te groter de kans dat jij er onbeschadigd uitkomt. Je kan haar gedrag niet controleren of veranderen. Het gedrag had ze al voordat jij haar leerde kennen. En ze zal het nog lang behouden nadat jij weg bent. Het enige wat je kan doen is jouw eigen gedrag te veranderen. Maak de keuze voor jezelf. Hoe lang zal je deze situatie nog accepteren. Wil je echt een duurzame oplossing zoeken. Kies dan hier voor professionele hulp.

16 zoek hulp

Komt dit je bekend voor. Is dit voor jou zelfs normaal. Neem dan zo snel mogelijk contact op met professionele hulp. Hoe langer je in zo een situatie blijft zitten, des te slechter het zal zijn voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

17 PROBEER VEILIG (EN GRATIS) ONLINE DATING

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws. Velen zijn je voorgegaan op Relatieplanet. In tegenstelling tot andere dating sites, heb ik uit ervaringen begrepen dat de matches hier minder oppervlakkig zijn. Men probeert elkaar echt te leren kennen.

GA HIER GRATIS AAN DE SLAG OP RELATIEPLANET

Facebook