13 tips om je zelfvertrouwen te herwinnen

Met zelfvertrouwen bedoelen we de mate waarin je durft te geloven je eigen potentie.  Zonder zelfvertrouwen kan je zelfs kleine uitdagingen niet goed aan. Vooral voor succes op werk of in relaties is een dosis zelfvertrouwen belangrijk. Helaas kunnen vervelende periodes in jouw leven een negatieve impact hebben op je zelfvertrouwen. Leer hier 15 manieren om je zelfvertrouwen te herwinnen.

1 Doe alsof je zelfverzekerd bent

Als je doet alsof je zelfvertrouwen hebt. Dan zullen mensen op je reageren alsof je zelfverzekerd bent, waardoor je vanzelf zelfvertrouwen krijgt. Zo simpel werkt het. Natuurlijk is de praktijk lastiger dan de theorie. Het zal met vallen en opstaan gaan. Echter, dit is dé snelste manier om zelfvertrouwen te winnen. Je zal direct het effect zien op je omgeving. Wat natuurlijk jou weer bevestigd in je zelfvertrouwen.

2 Wees niet perfectionistisch

Laat het idee van perfectie los. Perfectie is een kunstmatige notie gecreëerd en verspreid door de media. Het doet de meesten van ons een slechte dienst door te suggereren dat perfectie haalbaar is. Niemand is perfect. Focus je liever op  een positieve inspanning in plaats van een werkelijk verlangen naar perfectie. Als je iets niet probeert, omdat je bang bent dat je het niet perfect zult doen, dan maak je in de eerste plaats geen schijn van kans. In de tweede plaats zal je altijd teleurgesteld raken, waardoor je zelfvertrouwen minder zal worden.

3 Durf fouten te maken

Accepteer dat je een mens bent en dat mensen fundamenteel onvolmaakt zijn en fouten maken. In feite maken onze onvolkomenheden ons menselijk en stellen ons in staat om te groeien en te verbeteren.  In plaats van jezelf kwalijk te nemen voor je fouten, beschouw ze als kansen om te leren en te groeien. Vergeef jezelf en ga vooruit; dit is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om die cyclus van zelfmedelijden en een laag zelfvertrouwen te vermijden.

4 Let op je voeding

Natuurlijk is gezonde voeding voor diverse redenen belangrijk. Echter, een gezonde basis in je voeding zorgt ervoor dat je over voldoende energie beschikt. Energie zorgt voor scherpte en scherpte zorgt voor prestatie. Zelfvertrouwen kan vaak afhangen van kleine onverwachte momenten. Het is hierom belangrijk dat je daarom over voldoende energie beschikt.

5 Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is natuurlijk een goede manier om fit door de dag te komen. Deze fitheid zal je uitstralen en je omgeving zal hierop reageren. Lichaamsbeweging geeft je ook een gevoel over jezelf. Uiteraard is de truc hierbij om geen rigoureuze veranderingen door te voeren. Bouw het rustig op. Wees er goed van bewust dat voldoende lichaamsbeweging, zonder een basis van gezonde voeding, zeer beperkt effect heeft.

6 Herken  stressvolle situaties

Vermijd zoveel mogelijk situaties die jou en stress bezorgen. Zoek vooral in het begin regelmatig situaties op waarbij jij jezelf op je gemak voelt.

7 Herken stressvolle personen

Je hebt vast gemerkt dat bepaalde personen meer stress bij jou oproepen dan anderen. Dat is geen probleem. Soms ben je in een situatie dat je ze even niet aankan. Probeer deze personen op een nette, maar duidelijke, manier te vermijden. Omgekeerd betekent dit dat je juist weer personen kan opzoeken waar jij je op je gemak voelt. Persoonlijke interactie kan jouw zelfverzekerdheid een boost geven. Sluit jezelf hierom zeker niet af.

8 Maak simpele doelstellingen

Maak een lijst van simpele doelstellingen en bepaal hoe je deze wil bereiken. Bijvoorbeeld door nieuwe situaties op te zoeken of nieuwe mensen te leren kennen. Zorg ervoor dat deze doelen realistisch zijn.

10 Tel je zegeningen

De kans is groot dat je jezelf niet genoeg krediet geeft voor alles wat je in je leven hebt bereikt. Neem de tijd om na te denken over grote en kleine dingen waar je trots op bent. Vanuit onderzoek blijkt dat een deel van jouw zelfverzekerdheid een solide basis heeft van positieve herinneringen aan je vroegere prestaties en capaciteiten. Als je accepteert dat je in het verleden een slim en zelfverzekerd persoon was. Dan wordt het makkelijker om te geloven dat je weer geweldig kunt zijn en geweldige dingen kunt bereiken.

11 Herken en counter negatieve gedachtes

Mensen hebben de neiging om soms in hun negatieve gedachtes te blijven hangen. Vaak als je iets vervelend overkomt dan heb je de neiging om alles in een negatief daglicht te zien. Probeer deze negatieve gedachtes goed te herkennen en op waarde te schatten. Vaak zijn ze niet realistisch. Een goeie tip. Als je een negatieve gedachte hebt, probeer deze dan te counteren met een positieve gedachte. Zo breng jij jezelf meer in balans.

12 Daag jezelf uit

Nadat je eenmaal meer tot rust bent gekomen kan je langzaam je comfort zone gaan uitdagen. Accepteer de onzekerheid die hierbij hoort. Begin klein. Noem iedereen die een naambordje draagt bij naam. Probeer nieuwe sporten of activiteiten uit, zoals klimmen of salsa. Door constant je comfort zone uit de dagen bouw je snel zelfvertrouwen weer op.

13 Neem je tijd

Het opbouwen van zelfvertrouwen kost tijd. Het krijgen zelfvertrouwen niet iets is dat je op een bepaald moment bereikt. Het is een continu proces. Je hele leven lang zul je constant werken aan het opbouwen en onderhouden van je zelfvertrouwen. Je bent zelf constant aan het ontwikkelen en je vertrouwen hierbij ook.

Facebook