8 redenen waarom vrouwen manipuleren

Vrouwen die manipuleren hebben een beperkt inzicht in hoe ze anderen laten voelen. Ze geloven oprecht dat hun manipulatie de enige manier is om iets voor elkaar te krijgen. Het enige dat eraan toe doet is dat aan hun behoeften wordt voldaan. Wat anderen denken, voelen en willen doet er eigenlijk niet toe.

Waarom manipuleren vrouwen eigenlijk? Hoe rechtvaardigen ze dit gedrag voor zichzelf? Manipulatie is er in verschillende maten en soorten. Iedereen maakt zich er schuldig aan. Echter, manipulatie gebeurt vaak zonder rekening te houden met andermans grenzen. De oorzaken over waarom vrouwen manipuleren zijn divers. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren.

Wanneer KUNNEN we SPREKEN over MANIPULEREN ?

Een bewuste inspanning om de oneerlijke intenties te verhullen.

De kwetsbaarheden van het slachtoffer gebruiken om de meest effectieve manipulatieve tactiek te gebruiken.

Voldoende ongevoeligheid voor gewetensbezwaren bij het veroorzaken van schade aan een slachtoffer.

Het slachtoffer in een situatie of positie brengen waardoor hij schadelijk zal handelen in zijn eigen nadeel.

Welke motivaties heeft een manipulator om te manipuleren?

Een sterke noodzaak om eigen doelen te bereiken, ongeacht de schade die het anderen kan toebrengen.

Een intense behoefte aan macht of superioriteit in relaties met anderen.

Een noodzaak om een gevoel van macht over anderen te krijgen om haar eigen perceptie van eigenwaarde te verhogen.

De manipulatie zien als een spel, gepaard met een onvermogen om de schade die het anderen aandoet te beseffen.

Een geheime agenda om iets van het slachtoffer voor elkaar te krijgen voor het eigen gewin.

Waar komen deze motivaties vandaan?

Iedereen manipuleert een ander wel eens om iets gedaan te krijgen. Dit kan soms onschuldig plaatsvinden.  Echte manipulatie gebeurt zonder rekening te houden met andermans gevoelens, grenzen en regels. De ander voelt zich daarbij onprettig, omdat hij het eigenlijk niet wil, maar toegeeft omwille van de lieve vrede of uit schuldgevoel.

Hoe kan je manipulatief gedrag herkennen?

Manipulatief gedrag kent verschillende vormen. Van het doordrijven van haar zin tot het geven van een gevoel van machteloosheid, emotionele chantage of iemand langdurig in een ongemakkelijke situatie houden. Structureel manipulatief gedrag dat zit vaak ingebakken in de persoonlijkheid. Het belangrijkste kenmerk is: het uit zijn op eigen voordeel, waarbij er geen tot weinig rekening wordt gehouden met de grenzen, normen, waarden of gevoelens van een ander. Lees hier om meer te weten over hoe je manipulatief gedrag kan herkennen.

Maar waarom manipuleren vrouwen eigenlijk?

1 Als angstreactie

Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme als reactie op mogelijke pijn of dreiging van gevaar. Een emotioneel trauma uit het verleden kan ervoor zorgen dat manipulatie wordt ingezet om te voorkomen dat je deze gevoelens nog een keer moet voelen. Hierbij kan een lichte, voor anderen vrijwel onzichtbare, dreiging van deze emotionele herbeleving al voldoende zijn om forse manipulatieve tactieken in te zetten.

Stel je voor dat je in het verleden een emotioneel trauma hebt opgelopen met bijvoorbeeld een vreemdgaande partner. Alleen maar om de pijn van het trauma te verzachten, kan je jezelf manipulatief gedrag hebben aangeleerd. Bijvoorbeeld: het lezen van een telefoon en de kennis hieruit tegen iemand gebruiken. Het doel heiligt namelijk alle middelen. Dit is niet emotioneel gezond, maar ook niet eens zo onbegrijpelijk. Iedereen kan iets ergs overkomen, waarbij je gewoon niet weet hoe je er emotioneel mee om moet gaan. Het enige dat je wel weet is dat je de emotionele pijn niet meer wil ervaren. Hierom kies je voor ieder gedrag, hoe schadelijk het ook is, om deze emotionele pijn te verzachten. Het is pure zelfbescherming. Hierdoor kan je later, zelfs bij een hint van dreiging op dezelfde pijn, al volledig in je oude gedrag schieten.

2 Tunnel visie

Tunnelvisie is de onkunde, onwil om dingen waar te nemen die buiten iemands directe belevingswereld liggen. Bij een manipulator wordt de blik op de gevoelens van anderen beperkt tot het eigen aandachtsveld. Vaak liggen hier opvattingen en ervaringen aan ten grondslag, waardoor de manipulator op de automatische piloot deze manipulatie toepast.

Als voorbeeld: als je als aantrekkelijke dame een gewend bent dat mannen kritiekloos jouw manipulatief gedrag accepteren, dan kan dit het ‘nieuwe’ normaal worden. Het slachtoffer kan dan gezien worden als vreemd als hij dit “normale” gedrag niet op prijs stelt.

3 Objectificatie van mannen

Objectificatie is het behandelen van een iemand als een voorwerp zonder rekening te houden met hun persoonlijkheid of waardigheid. Deze vorm van de-humanisatie sluipt er langzaam en onbewust in. Vaak gebaseerd op ervaringen en voorbeelden uit haar verleden. Culturele- en traditionele beelden in haar omgeving kunnen hier tevens ten grondslag aan liggen.

Voorbeeld: als je als dame gewend bent dat mannen jouw aandacht willen voor seks, dan kan je onbewust dit beeld ook op alle andere mannen te projecteren.

4 Verminderd vermogen voor empathie

Empathie is de vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Simpel gezegd, het is het vermogen om emotionele gevoelens van anderen te erkennen of te herkennen. Waar manipulators het emotionele gevoel van anderen dikwijls herkennen, worden deze emoties niet als waardevol erkend. Dit stelt de dame dus in staat om voor haar eigen gewin te kiezen en hierbij gevoelloos te zijn voor wat het betekent voor anderen. Het empathisch vermogen speelt een hoofdrol bij emotionele intelligentie.

5 Gebrekkig verantwoordelijkheidsgevoel

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je niet wegkijkt. Ook niet wanneer je een fout hebt gemaakt of wanneer je bepaalde zaken verkeerd hebt ingeschat. Verantwoordelijkheid nemen is niet altijd even makkelijk, maar geeft wel emotionele voldoening. Als je nooit de vraag stelt of jouw gedrag het probleem is maar het probleem altijd legt bij de ander, dan zal dit leiden tot manipulatief gedrag.

6 Zoeken naar structuur

 Ieder mens heeft in verschillende mate behoefte aan orde en structuur. Structuur helpt om overzicht te krijgen in een emotioneel landschap, zoals bij een relatie. Orde en structuur geven zekerheid en duidelijkheid. We weten wat we kunnen verwachten van de ander. Tevens draagt het bij aan een mate van vertrouwen.

Een vrouw kan in een relatie op zoek gaan naar structuur door manipulatief gedrag te vertonen. Hiermee gaat ze met negatief gedrag op zoek naar de grenzen van de ander, die dit weer als ongewenst of onprettig kan ervaren.

7 Negatief zelfbeeld

Een laag zelfbeeld is een voorwaarde voor manipulatief gedag. Plat gezegd, je heb een slecht beeld van jezelf, dus je accepteert makkelijker je slechte gedrag. De manipulatie is als het ware slechts een korrel zout op een zoutstapel. Hierom vertonen we ook vaker manipulatief gedrag als we in emotioneel onprettige periodes of situaties zitten.

Als een dame bijvoorbeeld een slecht beeld heeft over haar uiterlijk dan kan zij manipulatief gedrag vertonen dat puur gericht is op de positieve erkenning van haar uiterlijk.

8 ONWETENDHEID BIJ HET MANIPULEREN

Het is onmogelijk om altijd te weten of je iemand aan het manipuleren bent. Soms kan een dame je manipuleren zonder dat ze dit zelf doorheeft en zonder enige schadelijke bijbedoelingen. Oftewel, het kan berusten op onwetendheid over hoe het slachtoffer graag zichzelf behandeld ziet worden.

Kunnen we ervoor zorgen dat de manipulator het gedrag verandert?

Het is niet aan jou om de manipulator de schadelijkheid van haar gedrag te laten inzien. Dit is haar eigen verantwoordelijkheid. Wat je wel kan doen is duidelijk je grenzen stellen en specifiek aangeven welk gedrag voor jou niet gewenst is. Er zijn echter ook gevallen waarbij er een diepere reden aan ten grondslag ligt. zoals bij narcisme of borderline. Natuurlijk is het hierbij belangrijk om manipulatief gedrag te herkennen bij vrouwen maar ook bij mannen. Leer meer hierover in dit artikel.

SOMS IS HET MAKKELIJKER OM AAN IETS NIEUWS TE BEGINNEN

Voorkom een ongezonde relatie. Hoe groot de liefde voor je partner ook is. Een relatie met een schadelijk persoon is het nooit waard. Zelfkennis is de eerste stap naar voorkomen of herstellen van een schadelijke relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

Online dating is een goede eerste stap om langzaam te beginnen aan een nieuw leven. Je kan voorzichtig gesprekken beginnen en op jouw eigen voorwaarden bepalen of je open staat voor iets nieuws. Velen zijn je voorgegaan op Relatieplanet. In tegenstelling tot andere dating sites, heb ik uit ervaringen begrepen dat de matches hier minder oppervlakkig zijn. Men probeert elkaar echt te leren kennen.

MAAK HIER EEN GRATIS PROFIEL AAN OP RELATIEPLANET

 

14 signalen dat je vrouw last heeft van borderline

Wil je graag inhoudelijk weten wat dit betekent voor jouw geval.

15 PROBEER ONLINE DATING

Vaak is online dating een goede manier om je voorzichtig weer op het dating pad te begeven. Je kan in een veilige omgeving je toekomstige partner rustig leren kennen. Ik heb zelf veel positieve ervaringen met Relatieplanet.

Maak hier gratis en vrijblijvend een profiel aan en ga direct aan de slag.

Heb je behoefte aan een-op-een hulp. Bekijk dan gratis en vrijblijvend ons hulp programma.

Bekijk ons hulp programma.

Facebook