De helft van de 70 miljoen kilo textiel die we jaarlijks in Nederland “duurzaam” inzamelen beland bij het grof vuil. Leer hier 10 redenen waarom je jouw kleding beter duurzaam kan kopen.
1 EEN INGEBOUWDE LEVENSDUUR
Jouw overhemd wordt gemaakt met een ingebouwde levensduur. Na 3 wasbeurten is de levensduur vaak al bereikt. Deze trend, genaamd fast fashion, produceert snel goedkope kleding. Vaak modieus aangeboden.
Door zoveel mogelijk ‘wegwerpkleding’ te kopen draag je bij aan groeiende afvalberg.
2 WE KUNNEN HET NIET MEER GOED RECYCLEN
Landen in Oost-Europa, Afrika en Azie roepen een halt toe tegen de stroom van tweedehandse kleding. In Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe is er al een importverbod ingevoerd.
We hebben als Nederlands steeds meer moeite om de 20 miljoen kilo aan kledingstukken te recylcen.
3 SLECHTE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN
Grote internationale kledingbedrijven zijn altijd op zoek naar de landen met de laagste lonen. Hoe lager de prijs de inkoper verwacht, des te meer de producent naar ‘creatieve’ mogelijkheden moet zoeken om competitief en rendabel te blijven.
Door goedkoop kleding te wegwerpkleding te kopen hou je het systeem van uitbuiting en armoede in lage lonen landen in stand.
4 KINDERARBEID NIET UIT TE SLUITEN
Om kleding zo goedkoop mogelijk te produceren werken ze in lage lonen landen vaak met een netwerk van onderaannemers. Het komt voor dat deze onderaannemers werken met kinderen. Het is onmogelijk voor de kledingindustrie om dit allemaal te controleren.
Er is altijd een kans dat jouw kledingstuk door kinderen is gemaakt.
5 BIJDRAGE AAN DE PLASTIC SOEP
Polyester vezels komen bij iedere wasbeurt terecht in het milieu. Dit goedkoope materiaal wordt vaak gebruikt in fast fashion. Door het wassen van polyester komen er steeds kleine stukjes plastic vezels in het riool.
Goedkope kleding draagt bij aan de plastic soep in de oceaan.
6 WE KAPPEN BEST VEEL BOMEN VOOR KLEDING
Cellulose is een belangrijk onderdeel van de synthetische stof viscose. Deze stof zorgt voor het zijdeachtige gevoel bij bijvoorbeeld lingerie. Voor het vervaardigen van cellulose wordt een grote hoeveelheid hout gebruikt.
Jaarlijks worden ongeveer 120 miljoen bomen gekapt voor de kledingindustrie.
7 LASTIG OM DUURZAME MODE TE VINDEN
De belangrijkste reden waar kleding niet gedragen wordt is omdat het de verkeerde maat, pasvorm of kleur heeft. In een markt gedomineerd door S, M , L, XL is dit al snel het geval. Om toch duurzaam kleding te kopen kan je voor bijvoorbeeld overhemden ze beter op maat bestellen.
Official White Shirt is een bekende duurzame overhemden maker.
8 SNELLE FEITJES
- 1 op de 3 kledingstukken in je kast draag je nooit.
- Jaarlijks gooien we in Nederland gooien gezamenlijk 200 miljoen kilo textiel weg.
- We kopen de helft meer kleding dan vroeger. We gooien het ook 2x zo snel weg.
- Minder dan 1 procent van alle kleding die wordt ingezameld door programma’s wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels.
- De textielindustrie draagt voor 10 procent bij aan van de wereldwijde CO²-uitstoot.