6 signalen van een ongezonde relatie

Weten wat je niet moet doen, brengt je heel ver in het voorkomen van toekomstige relatieproblemen. Vaak zijn we er niet van bewust dat we stilzwijgende verwachtingen hebben van onze partner. Als deze verwachting niet worden nagekomen dan ligt er een bron toekomstige ellende op de loer.

1. Om de verkeerde redenen een relatie willen.

Angst is een slechte raadgever, maar ook een sterke motivator. Je kan door angst om de verkeerde redenen voor een partner gaan. Angst vanwege de mogelijkheid om alleen achterblijven te blijven, armoede, een sterke kinderwens of de druk van de familie, kan ervoor zorgen dat je oogkleppen op hebt voor het karakter van je partner. Verbaas je daarom niet als je er later achter komt dat je partner emotioneel onvolwassen is of gewoon compleet geen match is qua persoonlijkheid. Dit kan later voor veel ellende zorgen.

2. Verwachten dat je partner jou ‘compleet’ maakt.

De verwachting dat je partner jou compleet moet maken is een sterke basis van toekomstige frustratie. Ongeluk komt vaak voort doordat jij je partner ziet als jouw leraar, jouw entertainer, jouw beschermer, jouw genezer, jouw grootste fan, jouw bouwer van je eigenwaarde, jouw psycholoog of jouw verzorger. Op deze manier maak je jouw partner persoonlijk verantwoordelijk van de mate waarop jij je gelukkig voelt. En elke tekortkoming die je partner heeft zal aanvoelen als een teleurstelling en een bron van ruzie.

Een veel gemaakte fout is dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw geluk. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw eigen geluk.

3. Geen moeite doen om oprecht te communiceren.

Miscommunicatie is de hoeksteen van een ellendige relatie. Vaak gaan we er vanuit dat je partner moet aanvoelen wat je bedoelt. Helaas is je partner geen helderziende. Door deze miscommunicatie vol te blijven houden merken we dat veel ruzies onopgelost blijven totdat ze uit het niets ineens kunnen losbarsten. Het is belangrijk om in je relatie oprecht en eerlijk te communiceren over je wensen en emoties. Alleen op deze manier kan je partner ervoor kiezen om oprecht begrip te tonen.

4. Nooit je fouten toegeven.

Er is niets ondraaglijker dan een relatie te hebben met iemand die niet haar fouten kan toegeven. Voor bepaalde mensen is het belangrijk om de schuld altijd bij een ander te beleggen, omdat ze zelf moeilijk met emoties van schaamte of schuld om kunnen gaan. Vaak is dit een aangeleerde gewoonte die iemand niet snel op zal geven. Het verschaft namelijk een gevoel van veiligheid, ongeacht wat de emotionele schade is voor de ander. Een wereld zonder persoonlijke verantwoordelijkheid. Wie wil niet in zo een utopie leven. Helaas is deze eigenschap desastreus voor een relatie. Als één van de partner in die utopie leeft, dan leeft de ander in een emotionele hel.

5. Het winnen van een ruzie.

De beste manier om ervoor te zorgen dat een conflict nooit wordt opgelost is door een ruzie te zien als een strijd met winnaar en verliezers. Op die manier garandeer je dat maar één persoon in de relatie haar emoties kan uiten. Echter, je zal hierdoor nooit oprecht begrip voor elkaar kunnen opbrengen. Frustraties worden opgekropt en zullen je relatie infecteren met ellende en een gevoel van machteloosheid.

6. Seks gebruiken om iets gedaan te krijgen.

Het gebruiken of onthouden van seks is een ongezonde manier om iets gedaan te krijgen. Je gebruikt hierbij de natuurlijke intimiteit van een relatie als een gereedschap. Bij structureel gebruik hiervan kan het hele concept van seks en intimiteit in je relatie kunstmatig en onnatuurlijk overkomen. Hierdoor verdwijnt de oprechtheid van intimiteit in je relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

DOE DE GRATIS PERSOONLIJKHEIDSTEST OP PARSHIP

Facebook