7 manieren om emotionele volwassenheid te herkennen

Het is vreselijk om te ontdekken dat je geweldige vriendje driftig is. Of dat de vrouw die zo ontspannen leek allesbehalve relaxed blijkt te zijn. Een relatie met een emotioneel onvolwassen partner veroorzaakt ellende, machteloosheid en verdriet. Dit leidt tot woede, uitputting en uiteindelijk verlies van jouw kostbare zelfrespect. Psychologen zien dagelijks mensen die worstelen met: is wat ik vraag onredelijk? Waarom ben ik altijd degene die moet geven? Moet het zo altijd moeilijk zijn?

Vaak na een mislukte relatie probeert men erachter te komen hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen. Veelgevraagde kwaliteiten van een partner zijn: slim, grappig, vriendelijk. Echter, we horen niet vaak iemand zeggen: ‘Ik zoek een vrouw die haar gevoelens kan reguleren’, of ‘Ik zoek een man die emotioneel volwassen is. ‘

We zien vaak hoe mensen zich aangetrokken voelen tot de allure van oppervlakkige eigenschappen, zoals charmant, een goed uiterlijk of financieel succes. Deze eigenschappen zijn echter geen voortekenen van een succesvolle relatie. Leer hier meer over hoe je een emotioneel volwassen partner in een vroeg stadium kan herkennen.

1. Emotioneel volwassen partners weten hun emoties te reguleren: ze spelen geen spelletjes, erkennen hun eigen onzekerheden en geven je geen stilte behandeling.

Het is geweldig om je gevoelens te kunnen uiten, maar de kunst om je emoties te reguleren is de belangrijkste eigenschap van een emotioneel volwassene. Wanneer de vaardigheid om je emotionele thermostaat te bedienen niet wordt geleerd in de kindertijd, krijg je een simpele aan / uit-schakelaar: aan de ene kant is er pure vreugde en passie (het leuke deel); aan de andere kant, woede of ongecontroleerd verdriet als een reactie op onbeduidende gebeurtenissen. We verwachten peuters in het openbaar te zien gillen; maar als een vrouw van middelbare leeftijd tekeer gaat tegen een vreemdeling omdat haar de pas is afgesneden, vragen we ons niet af wat er mis is gegaan tijdens haar jeugd.

Een van onze grootste taken als ouders is om onze kinderen te leren hoe ze zichzelf kunnen reguleren: hoe ze hun gevoelens kunnen herkennen en benoemen, hoe ze proportioneel kunnen reageren en hoe ze zichzelf kunnen kalmeren. Emotionele volwassenen hebben deze vaardigheden geleerd en kunnen zichzelf in bedwang houden: ze kunnen hun gevoelens uiten zonder gemeen te zijn, en je hoeft niet op eierschalen te lopen of je zorgen te maken dat ze bij de minste provocatie compleet zullen doorslaan.

2. Emotioneel volwassen kiezen hun woorden zorgvuldig.

Woorden kunnen de ander diep kwetsen. Omdat woorden ertoe doen kiezen emotionele volwassenen hun woorden zorgvuldig. Iedereen heeft momenten waarop ze het gevoel hebben dat hun partner hen in de steek heeft gelaten, maar zinnen als “Hoe kun je zo stom zijn?” hebben geen plaats in een intieme relatie. Bij het omgaan met een conflict kunnen woorden en toon het verschil betekenen tussen een defensieve reactie en de bereidheid tot begrip en verandering.

Taal kan ontsteken of inspireren, en bewuste taal is een geschenk. Een moment nemen om je gedachten te vormen en je woorden zorgvuldig te kiezen, brengt je heel ver in een relatie.

3. Emotionele volwassenen hebben empathie voor anderen.

Emotionele volwassenen proberen de dingen vanuit het standpunt van de ander te zien. Empathie hebben betekent niet dat je het altijd eens bent. Je begrijpt misschien niet eens volledig waar het standpunt van je partner vandaan komt, maar het betekent wel dat je je best doet om hun standpunt te respecteren en zelfs te aan te moedigen.

Een compromis kunnen sluiten is essentieel om jezelf als emotioneel volwassen te beschouwen. Als de ene partner een netheid freak is en de andere rommelig, dan moeten ze beide water bij de wijn kunnen doen. De wensen van jouw partner zijn belangrijk, omdat je partner belangrijk is voor jou. Emotioneel onvolwassen partners hebben vaak een tunnelvisie voor hun eigen wensen. De wensen van een ander beschouwen ze als minderwaardig.

4. Emotioneel volwassen nemen hun verantwoordelijk

Iedereen maakt fouten. Echter, alleen emotioneel volwassenen erkennen ook hun eigen fouten. Emotionele onvolwassenheid kenmerkt zich vaak door:

 • de schuld te geven aan de omgeving;
 • geen oprechte excuses kunnen maken voor hun eigen foute handelen;
 • geen verantwoordelijkheid nemen voor een eventuele verzoening;
 • geen begrip voor de kwetsing van de ander door hun eigen handelen;
 • victim blaming, ofwel de schuld leggen bij de gekwetste partner;
 • boos en gefrustreerd worden als ze met hun gedrag worden geconfonteerd;
 • de ander compleet negeren.

Een emotioneel onvolwassen persoon beschouwt het erkennen van fouten als een zwakte. Het is namelijk makkelijk om anderen de schuld te geven. Vaak is dit een aangeleerd patroon waaraan een een onvermogen om met angst en schaamte om te gaan ten grondslag ligt.

Het erkennen van je eigen fouten maakt je als persoon betrouwbaar en veilig. Het zorgt ervoor dat je conflict duurzamer kan oplossen en in staat bent om een positieve verandering te creƫren. Het vermogen om goed om te kunnen gaan met negatieve feedback kan het verschil zijn tussen een energie-kostende en een energie-gevende relatie.

5. Emotionele volwassenen waarderen wat je voor hen doet.

Inlevingsvermogen is belangrijk eigenschap om te kunnen waarderen wat een ander allemaal voor jou doet. Dit betekent niet dat je moet blijven geven zonder er iets voor terug te verwachten. Het betekent dat het evenwicht niet wordt bepaald in individuele acties, maar in de tijd. Zolang beide partners elkaar vrijelijk geven, is de relatie zelf de beloning.

6. Emotioneel volwassenen zorgen goed voor zichzelf.

Emotionele volwassenen zorgen voor zichzelf en voor jou. Dit betekent zorgen voor hun fysieke gezondheid – sporten, bewust alcohol gebruiken, gezonde voedselkeuzes maken, voldoende slaap krijgen – en ook afgestemd zijn op hun eigen emotionele behoeften. Dit houdt zeker niet in dat emotionele partners health freaks zijn. Eerder integendeel. Echter, je eigen behoeftes kunnen managen is een belangrijke en gezonde eigenschap.

7. Emotioneel volwassenen komen hun afspraken na.

Afspraken maken is een belangrijke eigenschap om goed op de duurzaamheid van een relatie te kunnen richten. Dit betekent ook dat als je de afspraak niet nakomt, je de impact op de ander goed kan inschatten en hierop inspeelt. Emotioneel onvolwassen personen erkennen vaak enkel hun eigen emoties, waardoor ze de waarde er niet in van zien om aan afspraken te houden als het voor hunzelf geen directe toegevoegde waarde heeft.

8. Voor emotioneel volwassenen is een ruzie een middel en niet het doel.

Ruzie komt voor in iedere relatie. De wijze waarop je ruzie maakt is van groot belang voor de duurzaamheid en geluksfactor in je relatie. Emotionele volwassenen uiten hun gevoelens waarbij ze rekening houden de ander niet onnodig te kwetsen. Als de volgende eigenschappen in een ruzie structureel voorkomen, dan heb je te maken met een emotioneel onvolwassen partner:

 • emotionele chantage;
 • stiltebehandeling;
 • uitschelden of vernederen;
 • aanvallen op het karakter;
 • onwil om de ruzie op te lossen.

We houden allemaal van winnen, maar als je van iemand houdt, is verbonden blijven belangrijker dan je gelijk te krijgen. Reality-tv-achtige conflicten maken goede tv, maar zorgen voor nodeloze vermoeidheid en frustratie in een relatie.

Ben je klaar om aan wat nieuws te beginnen?

DOE DE GRATIS PERSOONLIJKHEIDSTEST OP PARSHIP

Facebook